Hírfolyam

PELT ILONA

TARTOMÁNYI KÉPVISELŐ

Tisztelt Pelt Ilona,

Egy héttel ezelőtt lelkendezve ünnepelte a Magyar Összefogás elsöprő győzelmét Nyugat-Bácskában a Magyar Mozgalom felett. Tegnap nulla helyet szereztek a gombosi helyi közösségi választásokon a SNS-vel szemben.
Ön a VMSZ elnökségének tagja. Hányszor mondta az elmúlt években Pásztor Istvánnak, hogy nem lesz jó vége a SNS dicsőítésének és a másként gondolkodó magyarok taposásának? Felszólalt-e elnökségi üléseken, hogy nem a Magyar Mozgalom jelent veszélyt a magyar szavazótáborra, hanem az egekbe magasztalt koalíciós partner? Mondta-e neki az elnökválasztási kampányban, hogy legközelebb nehéz lesz elmagyarázni az embereknek, hogy ezúttal miért nem a SNS-re kell szavazni? Neki hiába is mondta volna, mert ő a SNS kegyéből tartományi házelnök. A terepi VMSZ-esekkel más a helyzet. Ők, ahogyan Ön is és a Magyar Mozgalom is, elkeseredett küzdelmet vívnak a SNS-vel minden egyes magyar szavazatért.
Amikor legközelebb találkozik terepi VMSZ-es kollégáival, számoljon be nekik a legfrissebb gombosi tapasztalatokról. Hátha nincs még késő egy olyan magyar-magyar összefogáshoz, amelyben minden magyar szervezetnek helye lesz. Pásztor István és az általa meghonosított – a gombosi iskolaigazgató választáskor is alkalmazott – módszerek nélkül.

Tisztelettel,
a Magyar Mozgalom Elnöksége

Szabadka, 2018. november 12.

A levelünkre kapott válasz itt olvasható.

PELT ILONA

TARTOMÁNYI KÉPVISELŐ

Tisztelt Pelt Ilona,

Köszönjük gyors válaszlevelét. Sajnos a kérdéseinkre nem válaszol, a magyar–magyar összefogást sürgető kezdeményezésünkkel kapcsolatban nem nyilatkozik. Ehelyett megfogalmaz néhány valótlan állítást, tesz egy beismerést és egy ígéretet.

Azt hangoztatja, hogy a gombosi helyi közösségi választás eredménye egy helyi közösség szintjén meghozott döntés volt, nem a VMSZ-ről szólt, nem Pásztor Istvánról. Ebben nagyon téved tisztelt Képviselőasszony. Gombos egy magyar falu (Ön nevezte így tegnap), amelynek helyi tanácsában eddig 7-ből 7 tag volt VMSZ-es. Amikor egy magyar faluban a helyi választás után nulla tanácstagja marad a VMSZ-nek, akkor az azt jelenti, hogy a falu a választásokon kiállította a párt és a pártelnök színegyes bizonyítványát. Azt is kijelenti, hogy a Magyar Mozgalom szerint a vajdasági magyar választópolgár mindig a haladókra fog szavazni, mert közel két éve a VMSZ azt képviselte, hogy szavazzanak a jelenlegi köztársasági elnökre. Nem mondjuk, hogy a vajdasági magyarok mindig a haladókra fognak szavazni, de azt igen, hogy négy évvel ezelőtt a SNS-t még elenyésző magyar választotta, a köztársasági elnökválasztási kampány eredményeképpen pedig a magyarok egyharmada SNS szavazó lett. Azt is állítja, hogy demagógia a Magyar Mozgalom azon vélekedése, mely szerint egy-egy köztársasági elnökválasztás hosszú távú befolyást gyakorol a magyar közösség pártszimpátiáira. Kérjük, hogy konzultáljon idősebb párttársaival, akik jobban ismerik Önnél a vajdasági magyar érdekvédelem elmúlt 28 éves történetét. Boris Tadićra és a demokratákra bizonyára Ön is emlékszik.

Megtudhatjuk válaszából, hogy nyugat-bácskai és azon belül gombosi VMSZ-es ügyintézés minden vonatkozásában támogatta Önt a VMSZ elnöke, Pásztor István. Nyilvánosan beismeri tehát, hogy a gombosi általános iskola korábbi igazgatójának eltávolítása személyesen a VMSZ elnökének jóváhagyásával történt.

Ígérete szerint a gombosi helyzetértékelésre is sor fog kerülni. Reméljük, hogy a közvéleménnyel is megosztják annak eredményét. Ha őszinte önvizsgálatot tartanak, három okot fognak találni a 0:7-es végeredményre:

• a valódi magyar–magyar összefogás hiányát, amelyben minden magyar szervezetnek helye van;

• a SNS térnyerését a magyar szavazótáboron belül, ami nagymértékben a legszűkebb VMSZ-vezetés téves stratégiájának az eredménye (azt gondolták, hogy a haladók sose lesznek a magyar választók számára szimpatikusak);

• az iskolaigazgató választási botrányt (amely testközelből mutatta meg a gombosiak számára a jelenlegi VMSZ hatalomgyakorlási módszereit).

Tisztelettel,

a Magyar Mozgalom Elnöksége

Szabadka, 2018. november 13.