Választási hírek

Korhecz: Amit a Magyar Mozgalom elért, az egy csoda

Az MM társelnöke szerint Pásztor István folytatja kirekesztő, megbélyegző politikáját

Hihetetlenül nehéz választási folyamat áll a Magyar Mozgalom mögött, mondta szerdai sajtótájékoztatóján dr. Korhecz Tamás az MM-VMDK lista tartományi képviselője, hozzátéve, 2000. október 5-e óta nem vett részt ilyen nehéz választáson.

„A magyar szavazók támogatásáért egy rendkívül egyenlőtlen küzdelemben kellett a VMSZ-szel vetélkedni. Sporthasonlattal élve, olyan volt ez, mintha a Hungaroringen mi egy 150 lóerős Volkswagen Passatban ültünk volna, a VMSZ meg egy 800 lóerős Ferrarit vezetett volna” – mondta.

Korhecz szerint a VMSZ mellett a magyar és a szerb kormány is mellszélességgel kiállt, de a média egy része is elfogult volt, a Pannon RTV-ből a VMSZ kampánya folyt, a Magyar Szóban az MM-nek cenzúrával is szembesülnie kellett, és itt volt az 50 milliárd forintos anyaországi támogatás is ‒ sorolta.

„Mindennek ellenére koalíciónk sikeresen szerepelt. Mindenhol, ahol listát tudtunk állítani és indítani, ott képviselői helyekhez jutottunk. Ez hat észak-vajdasági önkormányzat és a tartomány volt” – mutatott rá Korhecz. Az MM tartományi képviselője szerint összességében listájuk a leadott magyar szavazatok 20-30 százalékát megszerezte. Kiemelte: Szabadkát leszámítva, ahol egy polgári lista indult, mindenhol magyar nemzeti listáik voltak, így hát mindenféle mellébeszélés ellenére két magyar tömörülés vetélkedett a magyar szavazatokért.

„Ilyen feltételek mellett az elért eredményünk egy huszárvágás, egy csoda. A legtöbb mandátumot Szabadkán szereztük, szám szerint 11-et, míg a legkevesebbet Zomborban, ott egy képviselőnk lett. Ha valami szabályszerűségeket kell keresni, megállapítható, hogy az MM és a VMDK ott szerepelt jobban, ahol önkormányzati listát is tudott állítani. Illetve, az urbánus, városi környezetekben jobb eredmény született, mint a falusi, a rurális közegekben. A városi környezetben voltak olyan szavazóhelyek, ahol meg is vertük a VMSZ-t” – értékelte Korhecz.

AZ MM SZERINT A VMSZ TÖBBÉ NEM BESZÉLHET A TELJES MAGYARSÁG KÉPVISELETÉRŐL

A Vajdasági Magyar Szövetség eredményéről szólva Korhecz elmondta, támogatottságuk 20-30 százalékkal csökkent a kettő illetve négy évvel ezelőtti eredményhez képest. Kiemelte, vannak helyek, ahol a VMSZ megőrizte pozícióit, de olyanok is, mint Szabadka, ahol megfeleződött a támogatottságuk.

Szavai szerint „ez fontos üzenet a VMSZ számára, hiszen Szabadkán ‒ amellett, hogy a magyarság demográfiai, oktatási és művelődési központja ‒, itt van a párt székháza is”.

A tartományi választási eredmények teszik lehetővé a valós összehasonlítást a két lista között, mondta Korhecz, értékelése szerint a VMSZ nem szerezte meg a leadott magyar szavazatok többségét, tehát nem beszélhetnek legitim módon a vajdasági magyarság nevében. Másrészt, ezek az eredmények a VMSZ fennállása óta a legrosszabbak, tette hozzá, megjegyezve, a szerecsenmosdatás ugyan zajlik, de a számok tényszerűen igazolják a fentieket.

LESZ-E MAGYAR-MAGYAR EGYÜTTMŰKÖDÉS?

Korhecz Tamás értékelése szerint a választások eredményeképp sok helyen erősödött a magyar képviselet. Példaként megemlítette a tartományt, ahol eddig a VMSZ-nek hét képviselője volt, most viszont lesz nekik hat illetve további kettő az MM-VMDK koalíciónak, de hasonló a helyzet Zentán és Magyarkanizsán is.

„Pásztor István kijelentette, hogy nem tudja elképzelni velünk az együttműködést, tehát továbbra is kitart az a kirekesztő politika mellett, amely megbélyegzi és megosztja a magyar embereket. Mi ezt tudomásul vesszük, viszont alapértékeinkhez kötődve el tudjuk képzelni, hogy a jövőben helyi szinteken együttműködjünk azokkal a VMSZ-es képviselőkkel, akik elkötelezettek a nemzeti ügy mellett és reményeink szerint ők nem gondolkodnak úgy, mint Pásztor István, aki folytatja a kirekesztést annak ellenére, hogy emiatt a VMSZ elveszítette támogatottsága jelentős részét. Azt hiszem, a VMSZ-tagok többsége megértette, hogy a kizárásokkal, mocskolódással a párt nem nyert, hanem veszített, és ha folytatódik ez az irányvonal, az a VMSZ teljes bukásához vezet. Ezért mi nem zárkózunk el helyi szinten az együttműködéstől, mert így lehetővé válna, hogy magyarok alakítsák meg teljes egészében a vezetést” – összegezte Korhecz.

A választási eredmények alapján Magyarkanizsát és Zentát is MM-VMSZ többség irányíthatná ebben az esetben. Mindkét településen 29 tagú a képviselő testület, Magyarkanizsán a VMSZ-nek 12 az MM-VMDK koalíciónak pedig 5 képviselője lesz, Zentán a VMSZ-nek 11, az MM-VMDK koalíciónak pedig 5 helye lett.

Csonka szerint Pásztort személyes ambíciók vezérlik

Csonka Áron, a VMDK elnöke, aki szintén tartományi képviselői mandátumot szerzett, elmondta, benne összességében egy tüske maradt, mégpedig a köztársasági lista elindításának ellehetetlenítése.

„A tartományi eredmények ismeretében, ahol több mint 16 ezer szavazatok kaptunk, tudjuk, hogy egy képviselői helyet szerezhettünk volna a köztársasági parlamentben is, amivel öt magyar ülhetne ott, de erre sajnos nem került sor. Az eredményben két veszélyt látok. Egyik, hogy a vajdasági magyar szavazók körébe a VMSZ-nek köszönhetően felfutott a Szerb Haladó Párt és sok magyar szavazatot elvitt. Ez hosszú távon egy rossz tendencia, ugyanis a polgári pártokhoz képest, amelyek korábban pályáztak a magyar szavazatokra, most ez sokkal erőteljesebb volt, és ha így folytatódik, akkor azok, akik a SNS-t tisztára mosták, még ilyen eredményt se tudnak majd megvalósítani” – mondta Csonka.

A VMDK elnöke arra is rámutatott, hogy Pásztor István folytatja kommunikációjában a rágalmazásokat és csúsztatásokat. Vasárnap éjszaka lemondta szabadkai sajtótájékoztatóját és másnap Budapestre sietett, hogy saját meglátását megossza a magyar kormány képviselőivel és az ő változata járja be a Kárpát-medencét. Mint mondta, az MM-VMDK koalíció kénytelen lesz erre rácáfolni, hiszen az eredmények egyértelműen mutatják támogatottságuk csökkenését.

„Pásztor Istvánnak kizárólag a tartományi házelnöki tisztség van a szeme előtt. Személyes ambíciója miatt kész az önkormányzatainkat is beáldozni, ezért várjuk mindazok jelentkezését, akik úgy gondolják, hogy egyes községek megérdemlik, hogy magyar polgármester vezesse őket” – mondta.