Kisvárosi karcolatok

Zsoldos Ferenc: Verbális pankráció, politikai performance

A zentai Képviselő-testület 2019. május 22-ei ülése az előzetesen megküldött napirend alapján nem tűnt túlzottan hosszú és izgalmas ülésnek, de azután az élet mégis mást hozott (a községi kulturális intézmények 2018-as beszámolói és 2019-es tervei mellett néhány kinevezés szerepelt ugyanis napirenden).

Régi vitatéma a hatalmi koalíció és az ellenzék között az ülés nyilvánosságának kérdése. Több mint egy éve ugyanis a várost irányító VMSZ–SNS városvezetés megszüntette az ülések tévéközvetítését. Az eredeti tolmácsolásban ez nem vonatkozott volna az összes ülésre, de azóta egyetlen ülésen sem tértek el e negatív gyakorlattól.

Az ellenzék viszont alternatív eszközökkel próbálja mégis biztosítani a nyilvánosságot. Adott természetesen a modern kommunikációs eszközök használata, s az egyes beszédeket a képviselők a mobiltelefonjukkal veszik fel időnként. A május 22-ei ülésen Rácz Szabó László ezt annyiban továbbfejlesztette, hogy a mobilját kis állványra szerelte fel, de Igor Stojkov, a KKT titkára szerint ezzel már zavarta a képviselő-testület munkáját. A titkár végül mégis eltekintett attól, hogy elkobozza az állványt.

Az ülések időnkénti nyilvánosságát másrészt a Családi Kör által biztosított videófelvétel szavatolja, melynek jogszerűségét Stojkov Igor szintén vitatja, de egyelőre a május 22-ei ülésen nem akadályozta meg a Családi Kör munkatársának tevékenységét.

Lehet, hogy a dupla kamerás felvételezésnek volt köszönhető, de Rácz Szabó László kemény felszólalások sorát indította el, aminek köszönhetően pedig a jelenleg az ülést elnöklő Pataki Tibor sem volt rest, s egyből beugrott a virtuális ringbe, s kettejük között heves szócsata alakult ki. Az elnöklő ennek során a törvények fontosságát is megkérdőjelezte („nincs törvény, csak ügyrend, vagy nem ügyrend”), illetve a „jó emlékű” Sztálin elvtárs neve is elhangzott a tíz ujja kapcsán.

A vitát csak az akasztotta meg, hogy Igor Stojkov is belépett a ringbe, s a Szerb Haladó Párt nevében próbált egy-két jól irányzott balegyenest beszúrni az ellenzék virtuális „testébe”. A gond ezzel az, hogy Stojkov nem képviselő, hanem a képviselő-testület titkára, s fő feladata a KKT jogi és technikai hátterének biztosítása. A titkár nem ragadtathatja el magát politikai beszédekre. Megteheti ezt bármelyik haladó képviselő a saját pártja mellett, de nem a titkár. Ez már nem az első eset volt, s az ellenzék minden esetben tiltakozott is, de a titkár ezt figyelmen kívül hagyva ismételten megtette.

S AZ ELNÖKLŐ PATAKI TIBOR EKKOR SEM SZÓLT RÁ, NEM VONTA MEG TŐLE A SZÓT (AHOGY TESZI TÖBBSZÖR AZ ELLENZÉKI KÉPVISELŐKKEL SZEMBEN), HANEM CSÖNDBEN VÉGIGHALLGATTA. JELZI EZ AZ APRÓSÁG IS A HALADÓK VISZONYÁT A TÖRVÉNYESSÉGHEZ, S EGYBEN A VMSZ VISZONYÁT A HALADÓKHOZ.

A verbális képességek csúcsát szerb nyelven egyértelműen Predrag Popović (DP) felszólalásai képviselik az ülésen. Egy-egy felszólalása a stand-up comedy bármelyik színpadán is megállná a helyét, s ez az ülés is szolgált egy ilyennel. A képviselő ugyanis a Zentai Magyar Kamaraszínház 2018-as jelentésének szerb változatát elemezte ki, s kérte, hogy a továbbiakban inkább magyar nyelven kéri az anyagokat, mert azokat legalább érti (sajnos nagyon sokszor fordított a helyzet, a magyar nyelvű szövegek erőszakolják meg többszörösen is a magyar nyelvet).

AZ ÜLÉS VÉGI KÉRDÉSEK SORÁN RÁCZ SZABÓ LÁSZLÓ ISMÉT VISSZATÉRT A RINGBE, S KIVESÉZTE A HALADÓK 2019. ÁPRILIS 12-EI VÁROSHÁZAVÉDŐ AKCIÓJÁT. ISMÉT A TITKÁR, STOJKOV JELEZTE, HOGY Ő VOLT A VÉDŐK VEZÉRE, S EZ CSAK EGY POLITIKAI PERFORMANCE VOLT A RÉSZÜKRŐL. SZERINTE ERRE NEMCSAK AZ ELLENZÉKNEK, HANEM NEKIK IS JOGUK VAN.

Joguk lehet, hogy van, de nem ez a dolguk. Egy közösség, jelen esetben Zenta község polgárainak részbeni irányítása egyben felelősség is, ami elsősorban megfeszített nappali munkát igényel, s nem pedig éjszakai performance-olást (a nappali munkát is elsősorban az irodákban, s nem a város központjában lévő kávézók teraszainak asztalainál kellene végezniük).

Mielőtt az olvasó azt hinné, hogy az egész ülés bohózatba fulladt, meg kell nyugtatnom, hogy az egyébként fontos napirendi pontok többségét a résztvevők egyhangúlag vagy ellenzéki tartózkodás mellett megszavazták (ez utóbbi is csak a kinevezésekre vonatkozott).

 A teljes ülés a következő linken nézhető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=LqJM8ZVWgf4