Sajtóvisszhang

A Magyar Mozgalom jogi segítséget kínált fel a VaMaDisz-nak

A diákszervezet közleményben jelezte: minden követ megmozgatnak a siker érdekében

 

Jogi segítséget kínált fel a Magyar Mozgalom a Vajdasági Magyar Diákszövetségnek, miután nyilvánosságra került, hogy az újvidéki Felső Bíróság negatív döntést hozott a magyar nyelvű felvételi vizsgák ügyében a Jogi Karon.

Mint levelükben írják, felkínálják a soraikban lévő jogászi és ügyvédi gyakorlattal rendelkező szakemberek segítségét. Hozzáteszik: „a Magyar Mozgalom nem kiszolgálója a hatalomnak és nem is kiszolgáltatottja annak, ezért a jogászaink kizárólag szakmai szempontok szerint járnak majd el, nem pedig a koalíciós partnerek elvárásait szem előtt tartva, azok politikai érdekét előnybe részesítve.”

Az MM arra is emlékeztet, hogy „a vajdasági magyar politikai színtéren, a hatalommal és felelősséggel felruházott közszereplőkre is ugyanez a gátlástalan magatartás jellemző. Tőlük sem idegen az indoklás nélküli döntéshozatal, a testületi határozatok semmibevétele, az eljárási szabályok megsértése”, példaként pedig a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola igazgatóválasztása során történt visszásságokat és a karlócai gimnázium igazgatóválasztásának ügyét említik.

Az üggyel kapcsolatban pénteken közleményt adott ki Sóti Attila a VaMaDisz elnöke. Mint írja, megdöbbentette őket a döntés és egy hónapja várják az írásos magyarázatot arra, hogy

„miért nem kell egy felsőoktatási intézménynek tiszteletben tartania a törvényt, vajon miért van annak „igaza”, aki a múltat idézvén, a semmibe veszi alanyi jogainkat, miért kérdőjeleződik meg tartományunk hatásköre, vajon miért nem került kihallgatásra az általunk beidézett tanú, miért nincsen semmilyen indoklás (sem szóban, sem írásban) több mint egy hónapja”.

A diákszervezet vezetője jelzi: ha kell végigjárnak minden lépcsőfokot és minden követ megmozgatnak, de minderről csakis az írásbeli indoklás kiadása után nyilatkoznak.

„Összefogásra van szükség, nem széthúzásra, főleg ebben a történetben, ahol diákjaink jövője a tét. Ne használják fel küzdelmünket politikai pontszerzésre és partnereink ócsárlására. Ezért dolgoz(z)unk, ezért harcol(j)unk? Tessék elgondolkodni. Aki most csak támadni tud, árulást követ el. Elárulja saját közösségét, nem csak a magyar diákokat és egyetemistákat. Azokat a fiatalokat, akik a saját egyetemükkel állnak harcban (látván a dékánok tapsviharos reakcióját), kockára téve így jövőjüket a jövőjükért!” – áll a közleményben.